Agar-agar Pelangi Bersantan
Bahan-bahan:
Bahagian A (bersantan):
10 gm Agar-agar kering
1 cwn Gula pasir
400 ml Air
200 ml Santan Ayam Brand
Daun pandan
Secubit garam
Sebiji telur
Bahagian B (kosong):
10 gm Agar-agar kering
1 cwn Gula pasir
600 ml Air
Daun pandan
Cara-cara:
Bahagian A:
Pukul telur hingga kembang. Masukkan campuran santan dan air. Pukul sekejap. Tuang dalam periuk bersama-sama agar-agar kering. Masak hingga hancur dan tapis. Masukkan gula dan daun pandan sekali. Masak kedua-dua bahagian dalam periuk berasingan hingga agar-agar hancur sepenuhnya. Masukkan gula. Tapis dan masuk semula dalam periuk
Bahagian B:
Masak seperti biasa.
Cara-cara melapis:
Warnakan sebahagian (secawan agar-agar kosong) dengan warna pilihan. Tunggu hingga sedikit keras. Lapis dengan agar-agar bersantan dari warna yang sama. Ulang langkah sama untuk warna-warna yang lain sehingga habis. Sejukkan dalam peti sejuk. Jangan lupa untuk cucuk lapisan agar-agar dengan garpu setiapkali melapis bagi melekatkan lapisan. Selamat mencuba.